Transportstyrelsen: Hårdare tag mot mindre trafikbrott

Trots att du inte kör speciellt mycket för fort kan du bli av med körkortet – om du är varnad sedan tidigare.

1/2

Foto: TRANSPORTSTYRELSEN

2/2

Foto: LASSE SVENSSON

 
 

Nu ska Transportstyrelsen ta i hårdare mot de som begår mindre trafikförseelser.

Fler varningar kommer att delas ut – varningar som sedan beaktas vid nästa trafikbrott.

– Att utfärda varningar kan vara ett sätt för oss att markera och bidra till att motverka trafikfarliga beteenden, säger Katarina Fröberg, direktör för avdelning Körkort på Transportstyrelsen.

 
 

Det kommer att delas ut fler varningar på de svenska vägarna framöver. Men det handlar alltså inte om att bilister som begår trafikbrott får en varning i stället för böter. Nej, snarare tvärtom.

De som åker fast och döms för ett mindre trafikbrott, där det vanligaste är fortkörning, kommer i mycket större utsträckning än tidigare varnas av Transportstyrelsen. Och mindre trafikbrott  innebär en situation där det ”inte är aktuellt att återkalla körkortet men det ändå är motiverat med en åtgärd.”

Begår sedan den dömde personen ytterligare trafikbrott ska varningen vägas in i bedömningen av den nya förseelsen och innebär troligen då ett skarpare straff.

Transportstyrelsens varningar kommer att öka drastiskt

– Vi på Transportstyrelsen ska varna om det är motiverat. Verksamhetsläget är nu så gott att det finns utrymme att varna också vid mindre allvarliga förseelser. Det är en tydlig ambition från vår sida, säger Katarina Fröberg, direktör för avdelning Körkort på Transportstyrelsen.

I fjol utfärdades omkring 3 900 varningar men det är alltså en siffra som beräknas öka betydligt. Transportstyrelsen beräknar att det nya antalet varningar kommer att landa på 15 000 till 20 000 per år.

Transportstyrelsen hoppas att varningarna ska ha en effektiv, att ”insikten att ens körkort kan vara i farozonen innebär att förare som varnats fortsättningsvis avstår att bryta mot trafikreglerna”. Det här är något som myndigheten kommer följa upp och utvärdera.

– Att utfärda varningar kan vara ett sätt för oss att markera och bidra till att motverka trafikfarliga beteenden. Det är något vi vill följa upp, säger Katarina Fröberg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *