Transportstyrelsen vill återkalla fler körkort bland äldre

Catarina Gisby 2017-08-09

 

 

Två allvarliga olyckor orsakade av äldre personer har fått Transportstyrelsens chefsläkare Lars Englund att gå ut och kräva hårdare tag gentemot äldre förare. Men det är fortfarande så att det är de unga förarna som är överrepresenterade i olycksstatistiken.

 

Sex barn skadades utanför Tierp när en 80-årig man körde på dem med sin bil. Och en kvinna dog och två personer skadades när en 84-årig kvinna trampade på fel pedal i Högdalen, en förort utanför Stockholm.

I en intervju med TT säger Lars Englund att fler körkort borde återkallas, ”men doktorerna vill inte hålla i yxan”.

Läkare ska anmäla till Transportstyrelsen om de uppfattar patienter som olämpliga att köra bil. Få läkare gör det.

Läkarna har möjlighet avstå från att anmäla om de kommer överens med sina patienter om hur de ska hantera bilen framöver.

Lars Englund säger till TT att han tycker att den svenska modellen i det här avseendet är dålig.

Många gånger tidigare har beslutsfattare och trafikforskare diskuterat om det vore lämpligt att införa screening av äldre förare, men lika ofta visar utförda undersökningar att en sådan screening är samhällsekonomiskt olönsam. Äldre förare utgör inte det stora problemet i trafiken. Fortfarande är det yngre manliga, förare som orsakar flest olyckor. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *