Oroande tendens bland unga?

När Polisen kollade nykterheten bland bilister två helgnätter i Stockholm nyligen var hälften av dem som åkte fast födda på 90-talet. Ovanligt många var dessutom tjejer.

 

Natten mellan den 30 september och den 1 oktober kontrollerade Polisen nykterheten bland förare på två olika platser i Stockholm. Följande natt sattes ytterligare en kontroll upp.

Insatsen var stor. Nästan 3 000 förare stoppades. Bland dem fanns 34 rattonyktra personer. De flesta var påverkade av alkohol, men några individer hade också tagit andra droger.

– 14 av de 34 som vi tog var födda på 90-talet. Den yngsta var född 1997. Och de flesta kom direkt från krogen, säger Patrick Ivanyi, polisinspektör i Solna, till lokaltidningen Mitti.se.

Stockholmspolisen tycker sig se en attitydförändring bland unga när det handlar om alkohol och bilkörning. De konstaterar också att de unga kvinnornas beteende närmar sig de unga männens. Enligt Polisen var flera av de personer som åkte fast för rattfylleri under de här två nätterna tjejer.

– De som dricker och kör är oftast inte rädda för att krocka, utan det enda som avskräcker är risken för att åka fast. Det här är ett jättestort samhällsproblem, så det är verkligen viktigt att vi gör kontrollerna och syns mer, fortsätter Patrick Ivanyi.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *