Nya besiktningsregler

Ha koll på att ditt fordon inte beläggs med körförbud under våren. Det skulle kunna hända i glappet mellan gamla och nya besiktningsregler.

 

Från och med den 20 maj träder nya besiktningsregler i kraft. De har införts som en anpassning till EU-lagstiftning.

– Fordonsägare måste vara uppmärksamma på att datumet för nästa besiktning som står på det senaste besiktningsprotokollet kan vara felaktigt, eftersom det datumet baseras på de nuvarande reglerna, säger Anders Gunneriusson på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande från myndigheten.

I dag har besiktningen en koppling till slutsiffran i registreringsnumret. En bil med ett registreringsnummer som slutar på 3 ska till exempel besiktas under perioden januari-maj. Denna koppling tas nu bort helt och hållet. Enligt de nya reglerna ska personbilar i stället återkommande besiktas 14 månader efter den månad föregående besiktning gjordes.

Under en övergångsperiod, från den 1 januari till och med den 19 maj, har alla fordon möjlighet att besiktas utanför sin ordinarie besiktningsperiod. Detta gäller även för A-traktorer, som med de nya reglerna måste besiktas.

Fordon, oavsett vikt, som är äldre än 50 år och inte används i yrkestrafik samt motorcyklar som är äldre än 40 år behöver inte besiktas alls, förutsatt att fordonen genomgått en godkänd kontrollbesiktning under de senaste två åren före den 20 maj 2018.

Vill du veta mer om de nya besiktningsreglerna kan du gå till https://transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Fordon/Fordonsbesiktning/nya-besiktningsregler-20-maj-2018/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *