Man åtalas – körde med mobil i handen

 

 

 

 

Den nya lagen som förbjuder förare att använda mobilen vid bilkörning trädde i kraft för bara en vecka sedan. 

Samma dag blev en 52-årig man stoppad på Amiralsgatan i Malmö när han körde med mobilen i handen och pratade.

Nu åtalas han för brott med mot trafikförordningen. 

När polisen grep mannen sa han att han endast trott att lagen handlade om att sms:a eller att trycka in GPS:en. Han erkände brottet efter han blivit informerad, skriver Skånska dagbladet

Den misstänkta mannen är inte ensam om att bli åtalad, två dagar senare blev en taxichaufför stannad på Östra Förstadsgatan för att ha använt sin mobil. Till slut erkände mannen, och nu åtalas han med. 

Behövs en prejudicerande dom 

Eftersom de båda misstänkta männen har erkänt, så borde de har fått ett strafföreläggande. I lagtexten finns det endast penningböter som straff, men eftersom brottet är så pass nytt behövs det en prejudicerande dom.

Ulrika Grenefors är vice chefsåklagare vid åklagarkammaren för trafikbrott i Karlskrona. Hon menar att tingsrätten vill pröva påföljden.

– Då det är en ny brottslighet så vill vi att tingsrätten tittar på det och bedömer vad påföljden ska ligga på, säger hon till Skånska Dagbladet

Ulrika Grenefors berättar att det är såhär de brukar göra med nya brott. De har inte lämnat något förslag till tingsrätten, för att undvika att styra det på något sätt. Hon säger att de hoppas att ett av målen ska gå vidare till hovrätten, så att det kommer en praxis till dem med. 

Lagligt att prata i hands-free

Enligt Trafikverkets hemsida så gäller förbudet all annan kommunikationsutrustning som hålls i handen. Det gäller förare för bil, motorcykel, lastbil, moped eller buss. 

Det innebär att det inte är olagligt att prata telefon i hands-free, så länge man inte håller i telefonen. Det är däremot olagligt att uppdatera sociala medier eller SMS:a.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *